Què és la Llei Òmnibus i què podem fer

L’Avantprojecte Òmnibus
L’Avantprojecte Òmnibus deroga la Llei del 1987 en la qual la Institució de les Lletres Catalanes queda substituïda per un “òrgan col·legiat” del departament de Cultura, presidit pel Conseller, i amb unes funcions purament assessores, sense pressupost propi ni director i amb una vaga al·lusió a una possible “comissió permanent”.

D’altra banda, es dedueix del mateix text legal que la tramitació i la capacitat de decisió quedarà en mans d’un Institut Català de la Creació i de les Empreses Culturals (ICCEC), que defineix els creadors amb la següent fórmula: “s’entén per empreses culturals les persones físiques o jurídiques dedicades a la producció, la distribució o la comercialització de productes culturals. […] S’inclouen dins d’aquest concepte les persones físiques que exerceixen una activitat econòmica de creació artística o cultural.” És a dir, una definició mercantil i economicista del que és la creació, per damunt de qualsevol altra consideració d’ordre artístic, innovatiu, crític, democràtic o solidari.

Davant d’això, i del paral·lel intent de laminar igualment el CoNCA, les entitats implicades en totes dues institucions han començat contactes i mobilitzacions que han produït alguns resultats però que tot i això el procés s’endevina complex i tens.

Amb un reconeixement explícit que hi ha hagut precipitació i mala elaboració, sembla que hi hauria una voluntat negociadora per part del Govern. Això permetria retornar a un procediment obert, transparent i en la qual la veu dels agents culturals sigui escoltada. Així mateix, i davant les reaccions suscitades, el govern s’ha vist obligat a ampliar l’inicial període d’al·legacions de set dies a quinze dies més, i fins s’ha plantejat la possibilitat de trossejar l’avantprojecte per facilitar-ne una tramitació parlamentària altrament molt complexa.


Què podem/podeu fer?
- Enviar, si encara no ho heu fet, la vostra adhesió personal, o col·lectiva, a la continuïtat d’una Institució de les Lletres Catalanes no desnaturalitzada. Podeu fer-la arribar a lleiomnibus@gmail.com o a qualsevol de les entitats literàries que ja figuren en la llista d’adherits.

- Fer públic el vostre desacord amb els continguts de l’avantprojecte a través d’articles a la premsa, cartes al director, entrades a blocs, intervencions en programes radiofònics o televisius. També podeu piular a Twitter amb els hashtags: #omnibus, #cultura, #lleiobús, #al·legacions.
- Fer al·legacions a l’Avantprojecte. El procediment és molt senzill: identificar-vos, fer constar la motivació que us indueix a al·legar i, a continuació, adduir les raons per les quals trobeu desencertat/incomplet/erroni/contradictori/etc l’avantprojecte en un o diversos punts, seccions i articles. Les al·legacions es poden adreçar per escrit al Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya (carrer Jaume I, 2-4, 08002 Barcelona) o per mitjans electrònics a l’adreça (gbjuridic@presidencia.gencat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.